HOME


Schets van wervelkolom .jpg

 

        

Unicum: het yin yang wervelbed filter in Arcen                            

Berkenwoude 12 augustus 2006 

In de afgelopen jaren heeft ons team een wervelbedfilter ontwikkeld. Hier zijn een aantal prototypes voorafgegaan. Na diverse proefnemingen zijn er een aantal verbeteringen toegevoegd, zo is uiteindelijk het wervelbedfilter ontstaan.

Dit filter hebben wij in onze zaak op een verkoopbak staan, waarin honderden koi zwemmen. Dit filter draait nu drie jaar en bestaat uit een lege vortex , gevolgd door het wervelbedfilter en dan weer een lege vortex.

De eerste vortex is bedoeld om het grove vuil af te vangen. Vervolgens loopt het water via het wervelbedfilter alwaar het door de beluchting en de toegevoegde K1 ringen wordt gezuiverd van ammoniak, dat wordt omgezet naar nitriet en vervolgens naar nitraat.

In het filter wervelen 300 liter aan K1 ringen, dat is goed voor ruim 1700 m2 aan filterend vermogen. De luchtpomp van 120 liter, loopt via een dikke aanvoerslang naar een membraam.

Dit membraam is ingegoten  in beton/cement om een gewicht te geven waardoor het niet kan gaan drijven. Hieraan zijn RVS bevestigingsstroken  gemonteerd, waarop een grote afgezaagde industrietrechter op de kop is geplaatst en waarop weer een 110 mm pvc buis is geschroefd. De pvc buis eindigt net onder de wateroppervlakte. Doordat de zuurstof via een membraam loopt kunnen we de 120 ltr lucht makkelijk kwijt. Door de trechter vorm wordt de lucht geforceerd naar de pvc buis gevoerd.

Hierdoor ontstaat er een geforceerde werveling, van de K1 ringen die een omloop snelheid krijgen  van 3 seconden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid luchttoevoer en de grootte van de bak/filter.

Doordat de K1 ringen tegen elkaar botsen zal er licht zweefvuil ontstaan, dat wordt via de laatste vortex afgevangen.  Hierna wordt het water teruggepompt naar de verkoopbak.

Afgelopen zomer hebben hierin ruim 200 koi van groot tot klein rond gezwommen, zonder ammoniak of nitriet pieken.

Enkele van onze klanten hebben dit filter met succes nagebouwd en zijn uiterst tevreden.

Wij zijn van mening dat dit filter een grote toegevoegde waarde heeft voor de koiliefhebbers.

De hobby dragen wij een warm hart toe, daarom willen wij dit ontwerp dan ook niet commercieel uitzetten, maar gratis de informatie openbaar maken zodat iedere  koi liefhebber dit kan nabouwen en zijn voordeel ermee kan doen.

Op de koidagen in Arcen zullen wij een demonstratie model neerzetten en kan iedereen daar een bouwtekening ontvangen. 

 

Team yin yang koi farm